9 tipova glavobolje koji mogu da ukažu na ozbiljne zdravstvene probleme – Skandal STARS

9 tipova glavobolje koji mogu da ukažu na ozbiljne zdravstvene probleme

  • Skandal
  • 3 weeks ago
  • Comments Off on 9 tipova glavobolje koji mogu da ukažu na ozbiljne zdravstvene probleme

Ponekad su glavobolje bezopasne i posledica su možda neispavanosti, stresa, prevelike količine alkohola, dehidratacije… Ali, u zavisnosti gde i kako se pojavljuje, može da ukazuje na ozbiljan zdravstveni problem.

Nagla glavobolja se pojavljuje kao “iz vedra neba”, a maksimalan intenzitet postiže u samo nekoliko sekundi. To može da bude pokazatelj niza zdravstvenih problema, uključujući i krvarenje zbog puknutog krvnog suda u mozgu što je opasno po život.

Ako se glavobolja javlja rano ujutro to svakako treba proveriti kod lekara jer može da ukazuje na tumoru na mozgu, apneju, visok krvni pritisak…

Po savet lekara treba da odete i ako se uz glavobolju javljaju promene vida, probave ili raspoloženja, kao i ako se javlja napetost u vratu ili razdražljivost. Znak za uzbunu je i ako se bol pojavi nakon udarca u glavu, prenosi portal “Diply”.

Glavobolje se razlikuju i po mestu bola, ovo su najčešće:

Migrena – Javlja se u jednoj polovini glave

Radi se o migreni koja nije opasna glavobolja, ali je veoma naporna za one koji pate od nje jer može da traje do 72 sata. Prepoznaćete je po pulsirajućem bolu umerenog do jakog intenziteta, a uz to se ponekad javlja mučnina, preosetljivost na buku i svetlost.

Važno je da uzmete tabletu protiv bolova odmah nakon prvih simptoma i da mirujete u mračnoj i tihoj sobi.

Tenziona – Kao da glavu neko steže obručem

Tu se radi se o tenzionoj glavobolji koja nastaje postepeno do srednjeg intenziteta boli, a u glavi je osećaj kao da je neko steže obručem. Najčešće se javljuje usled stresa. Nekad pomaže malo sna.

Klaster – Bol na jednoj strani lica, natečen kapak…

To je klaster glavobolja koja je jaka i traje u ciklusima od dve sedmice do mesec dana. Javlja se u određeno doba godine, a između dva napada mogu da prođu i godine. Za vreme trajanja bol se javlja svaki dan i to u isto doba i traje, otprilike, između 30 minuta i 3 sata.

Oni koji pate od ovog oblika primetili su da im je bolje dok se kreću, za razliku od onih s migrenom koji moraju da miruju. Bol se javlja s jedne strane glave i obično se na toj strani lica začepi nozdrva ili iz nje curi, kapak natekne, oko je crveno, lice i čelo se znoji. Ovaj oblik pet puta je češći kod muškaraca, prenosi portal “Vaše zdravlje”.

Bol u čelu

U ovom slučaju radi se o glavobolji uzrokovanoj upalom sinusa. Bol može da se oseti i na jagodicama. Pomaže inhalacija i tuširanje toplom vodom (zbog pare koja se udiše).

Bol na zadnjem delu glave (kod vrata) i na temenu

Ova vrsta glavobolje javlja se zbog problema u kičmi i vratu, na primer, može da se pojavi posle dugog i nepravilnog sedenja. Protegnite se malo, udahnite svež vazduh…

Bol u slepoočnicama

Javljuje se ako neko ima poremećaj viličnog zgloba i vodi ka tenzionoj glavobolji. Osim bola u slepoočnicama, javljaju se i bolovi uha, lica, poteškoće kod otvaranja i zatvaranja usta, a čije se i “klik” kad se vilica pomiče.

Vođenje dnevnika glavobolje

Stručnjaci kažu kako je dobro da vodite dnevnik glavobolje, na primer, koliko često se javlja, u koje vreme, gde boli, koliko traje, koje aktivnosti i hrana ili piće su prethodile glavobolji… Na osnovu tih zabeleški kasnije je lekaru lakše da postavi dijagnozu i preduzme mere lečenja.

Loading..