Imaju mogućnost da vam ukradu novac a da vas i ne dodirnu, dobro se pazite novih pametnih lopova: Obratite pažnju! – Skandal STARS

Imaju mogućnost da vam ukradu novac a da vas i ne dodirnu, dobro se pazite novih pametnih lopova: Obratite pažnju!

  • Skandal
  • 2 weeks ago
  • Comments Off on Imaju mogućnost da vam ukradu novac a da vas i ne dodirnu, dobro se pazite novih pametnih lopova: Obratite pažnju!

Jedno istraživanje o upotrebi beskontaktnih bankovnih kartica napravio je potrošački portal Which?, a drugo „Money Mail“. Oba pokazuju kako se praktički podaci snimljeni na ovoj vrsti kartice mogu ukrasti. Trebalo im je samo čitač koji se može pronaći i kupiti u web trgovinama za otprilike 30 funti ili manje.

U svom istraživanju Which? ih je dao na testiranje na deset različitih kreditnih i debitnih kartica, i uprkos kodiranju, uspjeli su pročitati sve relevantne podatke. Da stvar bude još gora, na kraju su uspjeli bez većih poteškoća upotrijebiti podatke kojih su se domogli da ostvare jednu online transkakciju.

“Sumnjali smo da bi bilo moguće to učiniti bez imena vlasnika kartice i CVV koda, ali smo ipak pogriješili. Naručili smo dva predmeta, uključujući jedan televizor vrijedan tri hiljade funti, koristeći ukradene podatke i kombinujući ih sa lažnim imenima “, hvalili su se u Which-u?

Udruženje iz Velike Britanije napominje da ovo nije novo otkriće. Prema riječima Richarda Kocha, šefa udruge, postotak zloupotrebe na beskontaktnim karticama samo je jedan peni za svakih potrošenih 100 funti i puno je niži nego za ostale vrste bezgotovinskog plaćanja.

Međutim, istraživanje Money Mail-a demantovalo ga je, te su sa ovog portala poručili da je zloupotreba beskontaktnih kartica skočila na 516.500 funti u prvih šest mjeseci 2018. na 2,9 miliona funti u prvoj polovini prošle godine. I oni su također mogli lako skenirati podatke na način da su prilazili čitačima nekoliko centimetara udaljenosti od žrtve, bez obzira na to jesu li ih vlasnici držali u svojim torbama ili džepovima.

Loading..