Redovna gimnastika za oči popraviće vam vid za čak 2 dioptrije: Rešite se naočara uz pomoć ovih 7 vežbi – Skandal STARS

Redovna gimnastika za oči popraviće vam vid za čak 2 dioptrije: Rešite se naočara uz pomoć ovih 7 vežbi

  • Skandal
  • 1 month ago
  • Comments Off on Redovna gimnastika za oči popraviće vam vid za čak 2 dioptrije: Rešite se naočara uz pomoć ovih 7 vežbi

Redovna gimnastika za oči može da popravi vid za čak dve dioptrije, tvrde treneri za oči. Uspeh nije naučno dokazan, ali zagovornici se zaklinju u efikasnost metode. Isprobajte, ne može da škodi.

Austrijanac Hajmo Grim ima 73 godine i radi kao nutricionista i zdravstveni trener. Nekada je bio kuvar, ali se teško razboleo. Prognoze lekara nisu bile nimalo optimistične, pa je počeo da proučava alternativne metode lečenja.

Danas je zdrav ko dren i više ne nosi naočare.

Grim je održao vikend-seminar u Beču, čiji su učenici saznali da oči ponovo moraju da nauče da se opuste. On je ukazao na američkog oftalmologa Vilijama Bejtsa, koji je 20-ih godina prošlog veka razvio vežbe za oči, koje jačaju očne mišiće i opuštaju ih.

  1. Okrećite gornji deo tela blago s jedne na drugu stranu, a glava i oči treba da prate taj pokret. Lagano ljuljuškanje opušta i istovremeno podstiče cirkulaciju.
  2. Druga Bejtsova vežba je tzv. “palmovanje”. Protrljajte dlanove jedan o drugi dok se ne zagreju, a zatim stavite dlanove preko očiju. Koncentrišite se nekoliko minuta na mrak.
  3. Bejts takođe preporučuje sunčanje očiju: zatvorite oči i držite ih kratko okrenute prema suncu. Toplota navodno ublažava bolesti, ali Grim upozorava da vežbu ne treba izvoditi po jarkom podnevnom suncu.
  1. Joga za oči: Pokrećite oči levo-desno, gore-dole, zatim, dijagonalno sleva nadesno i obrnuto. Ovu vežbu možete da radite otvorenih očiju, uz pomoć prsta koji ćete pratiti, ali i zatvorenih očiju. Vežba navodno jača očne mišiće i širi vidno polje.
  2. Akupresura: Stavite palčeve i kažiprste na nos sa strane, tamo, gde inače leže naočare. Pritiskanje i trljanje ispod očiju, na mestu gde počinje jagodična kost, odmara oči.
  3. Nakon opuštanja očiju, slede vežbe protiv oštećenja vida:

“Postavite kažiprst oko 20 centimetara ispred nosa i naizmenično posmatrajte prst i neku tačku u pozadini. Kratkovidi kreću od prsta, dalekovidi od tačke u pozadini. Ukoliko radite ovu vežbu nekoliko meseci svaki dan, uskoro ćete izoštriti vid”, obećava trener Grim.

  1. Tibetanski točak na svaki sat: list hartije na kome ste odštampali karakterističan simbol držite dva-tri centimetara ispred nosa i očima pratite konture od centra do vrha kraka i nazad, počevši od gornjeg kraka.

Na taj način obiđite ceo krug (u smeru kazaljke na satu, a zatim u obrnutom smeru). Vežba je vrlo naporna, ali Grim tvrdi da se nakon jedne do četiri nedelje vežbanja smanjuje zakrivljenost rožnjače – pod uslovom da ste zaista uporni i radite vežbu makar na svaki sat.

Loading..