Uposlenici ovog zavoda vezali su djecu za radijatore i krevete: Jezive slike nemoćnih mališana obišle region, svi su u šoku (Video) – Skandal STARS

Uposlenici ovog zavoda vezali su djecu za radijatore i krevete: Jezive slike nemoćnih mališana obišle region, svi su u šoku (Video)

  • Skandal
  • 1 week ago
  • Comments Off on Uposlenici ovog zavoda vezali su djecu za radijatore i krevete: Jezive slike nemoćnih mališana obišle region, svi su u šoku (Video)

Situacija je takva da na našim prostorima mnoge institucije uveliko znaju zakazati sa svojim radom, a obično su to one koje su najpotrebnije ljudima zbog čega na našim prostorima standard života i jeste mnogo niži nego što bi realistično trebao biti kada bi svi radili svoj posao i odgovarali za svoj nerad.

Sabina Ćudić je upravo otkrila javnosti zabrinjavajuću situaciju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece u Sarajevu a pogledajte na slikama u prilogu kako maloljetnu djecu tretiraju tamo.

Fotografije koje smo dobili od anonimnog izvora a koje je Sabina odlučila da podijeli sa novinarima i javnosti su veoma uznemirujuće. Djeci su ruke vezane i kretanje uopšteno im je veoma ograničeno. Gotovo sva djeca su zavezana ili za radijatore ili svoje krevete, a u ovakvim položajima znaju provesti i po 14 sati dnevno. Djeci se ovime psihičko stanje samo pogoršava i izaziva mnoge psihičke traume, ali na djeci se mogu i primjetiti i fizičke ozlijede.

Djecu se tretira jednostavno kao robove, a u zavodu ima čak 149 zaposlenih osoba, na 47 bolesne djece. Tokom noći sa djecom ostaje samo jedna njegovateljica koja je ili nikako ili veoma malo kvalifikovana za rad sa ovom djecom.

Sabina je sama zatražila od Skupštine da se odmah djeluje i naprave promjene u zavodu, da li to bio pravilnik o tome kako se smije tretirati ovu djecu, ili da se uposle osobe koje su zapravo kvalifikovane za rad sa njima. Također je navela da će biti potrebne inspekcije i drugi organi koji će provjeravati rad ovih zavoda kako se ovakve situacije ne bi ponovile.

Loading..